Porsche Classic reneszánsz 3D nyomtatás segítségével

A Porsche Classic több ezer alkatrészt tart raktáron. Az alkatrészekről, ahogyan a gyártási folyamatokról is teljesen részletgazdag know-how marad fenn. Ennek értelmében bármilyen korábbi alkatrészt lehet reprodukálni anélkül, hogy teljes gyártási folyamatot, vagy készletet kelljen fenntartani.

Amolyan ad-hock jelleggel gyakorlatilag bármilyen apróbb alkatrész életre kelthető a 3D nyomtatás segítségével.

“Példának a 959-es kuplung-kiemelővillát hozták fel, amelyből nagyon kevésre van igény – csak 292 autó készült, azokat is alig használják tulajdonosaik –, azonban nagy minőségi követelményeknek kell megfelelnie az öntvénynek, hagyományos eljárással esetleg több darabot is kell készíteni, mire a minőség tökéletes lesz.

Ez kiváltható a lézernyomtatással, amikor a por állapotú szerszámacélból 0,1 mm vastag rétegekből építenek fel egy ilyen alkatrészt, tökéletes minőségben; a minőséget és a tartósságot a gyakorlatban is kipróbálták a gyár szakemberei.”

Így tud az autóipar és a 3D nyomtatás piaca egy teljes reneszánszba kezdeni. Ennek pedig a Porsche is részese lett immár.

Kérdés volt, hogy pontosan hol is nyugszik, hol is “telepedik” le a 3D nyomtatás piaca, így volt szó arról, hogy esetleg a Star Treck-ből ismert replikátorokat testesíti meg, vagy esetleg komplett ételeket készít el nekünk, amelyeket kinyomtathatunk.

De nem. Egyenlőre bizonyos, hogy óvatos lépésekkel ugyan de az egyik lába már mindenképpen adott a 3D nyomtatás piacának, ez pedig az alkatrész gyártás – illetve pótlás.

“Először játszani szeretnék, később fogunk csak megéhezni. Egyenlőre a replikátorok (3D nyomtatók) ebben segítenek nekünk.”

Idézett részeletek: A jövő technológiájával segít a Porsche a veteránautó tulajdonosoknak 

Keresés: Új, vagy használt termék keresése