Természetutánzó 4D nyomtatás – Videóval

Mit jegyezz meg már az elején?

  • 3D nyomtatás – Statikus tárgyak nyomtatása
  • 4D nyomtatás – Dinamikus tárgyak nyomtatása

A 4D nyomtatás továbbra is 3D nyomtató segítségével készül. A 3D nyomtatóval STATIKUS TÁRGYAKat vagyunk képesek kinyomtatni, amelyek anyagválasztéka már széles spektrumon mozog: fémek, ásványvariációk, műanyag, stb.

A 4D nyomtatás saját mozgásra képes, DINAMIKUS TÁRGYAK nyomtatását jelenti, amelyekbe maga a dinamika, a mozgás, és az ahhoz szükséges feszültség előre programozható. A mozgás programozhatóságát pedig a hidrogélek teszik lehetővé.

Nézz meg pár videót erről:

Mire készülj?

Ahogy láthatod, a segédek egy kezdeti állapotból “indítják a testet”, így látható, hogy az még nem képes egy fázisnál több mozdulatra, így kinyílik, vagy becsukódik, stb.

A következő lépés ezeknek a mozgási feszültségek komplex összeláncolása lesz, egy amolyan hatásprogram, aminek köszönhetően önmagába is képes lesz a mozgás ismétlődni.

Becsukodik, majd újra kinyílik – körfolyamatok programozása.

Tehát egy komplett (pl halak esetében) ismétlődő mozgásritmust is tudunk majd programozni és így egy folyton folyvást egy-helyben evickélő halat nyomtathatunk. Például dekorációs területeken alkalmazhatjuk.

Nem. Nem fogunk közgyógyellátásra kapni örök dobogó szívet hamarosan.Viszont sokkal biztosabb, hogy előbb kapunk örökmozgó horgászcsalit, luxus örökmozgó egereket kiscicáinknak, és másodpercek alatt kinyíló majd becsukódó kanapékat.

Eltudsz képzelni egy csodálatos reggelt a kertben? Ahogyan nyílnak a virágok és közben minden szomszédod erkélyén is kinyílnak a terasz bútorok. Tömegesen a tulipánokkal összhangban mozogva. És este pedig ez ugyanez fordítva.

Amikor a 4D nyomtatás az árnyékolástechnika piacára belép, akkor mindenképpen emlékezzünk József Attila szavaira: Lehúnyja két szemét az ég, lehúnyja sok szemét a ház.

Keresés: Új, vagy használt termék keresése